Hűtés- és klímatechnika

Gyakran ismételt kérdések

Az alábbiakban felsorolt problémákkal szembesülünk leggyakrabban a munkavégzés során, melyek különböző okokból eredhetnek:

HŰTÉSTECHNIKA

Nem megy a hűtő:
Megy a hűtő, de nem hűt:
Jegesedik a hűtő:
Vizes a hűtő belseje:
A hűtő leveri a biztosítékot:
NO-FROST típusú hűtő jegesedik:
A hűtő éles, kerepelő hangot ad:

KLÍMATECHNIKA

Mekkora teljesítményű klímát vegyek?

A megfelelő teljesítményű klíma kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. A szükséges teljesítmény függ a helyiség nagyságától, belmagasságától, az ablakok méretétől, napos órák számától, a helyiség szigetelésétől és még más közrejátszó szemponttól.

Mindezeket figyelembe véve megfelelő készülék kiválasztását bízza szakemberre! Ezáltal az adott helyiséghez igazodó legoptimálisabb készüléket fogja tudni kiválasztani a lehető legjobb áron. Így időt és pénzt spórol anélkül, hogy túl gyenge vagy túl erős készüléket választana.

Miért kell rendszeresen karbantartani a klímát?

A klíma a helyiség levegőjét hűti és keringteti. A levegő áthalad a készülék lamelláin egy ventilátor segítségével. A levegőben lévő porszemek, baktériumok és más korokozók a keringtetés során ezeken a lamellákon és a klíma szűrőlemezein fennakadnak és megtelepednek. Tisztítás nélkül a klíma a levegő keringtetése során ezeket a mikroorganizmusokat fogja áramoltatni a helyiségben, ami rossz közérzethez és súlyos betegségekhez vezethet. Ezért a készüléket rendszeresen karban kell tartani, a kültéri egységet portalanítani, a beltéri egységet pedig fertőtleníteni kell.

Normál használat esetén évente egyszer, szezon kezdetén, erős igénybevétel esetén pedig évente kétszer, májusban és júliusban szükséges karbantartani a klímát.

Megy a klíma, de nem hűt
Megy a klíma, de nem fúj elég hideget
Nem indul a klíma

AUTÓKLÍMA

Megy az autóklíma, de nem fúj hideget

Szivárog a rendszer, ha gázhiányos az autoklíma?

Az autóklíma a split klímákhoz hasonlóan a komfortos levegő hőmérsékletet biztosítja. Az autók klímarendszere nem teljesen fix, rögzített elemekből áll, hanem rugalmas és rezgést elnyelő elemeket is tartalmaz. A rendszer ezáltal nem teljesen tömör, az idő és a használat intenzitása tükrében a hűtőközeg (gáz) lassan, de folyamatosan szökik. Ennek eredményeként az autó klímája bizonyos idő elteltével már nem képes biztosítani a szükséges teljesítményt, és rátöltést igényel.

Miért kell rendszeresen karbantartani az autoklímát?

Az autóklíma a belső tér levegőjét hűti és keringteti. A levegő áthalad a készülék lamelláin egy ventilátor segítségével. A levegőben lévő porszemek, baktériumok és más korokozók a keringtetés során ezeken a lamellákon és a klíma szűrőlemezein fennakadnak és megtelepednek. Tisztítás nélkül a klíma a levegő keringtetése során ezeket a mikroorganizmusokat fogja áramoltatni a belső térben, ami rossz közérzethez és súlyos betegségekhez vezethet. Ezért az autó klímáját rendszeresen karban kell tartani, minden szezon kezdetén fertőtleníteni kell.